Glaucoma

Qué es el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia greu que es considera una de les principals causes de la ceguesa a Espanya. Més d'un milió de persones la pateix i prop del 50% de les mateixes desconeix que està afectat de glaucoma, ja que es tracta d'una malaltia ocular que en la majoria dels casos no presenta símptomes, és per això que el Glaucoma és conegut com "la malaltia silenciosa dels ulls"

Aquesta patologia es produeix per una lesió del nervi òptic provocada, en general, per un augment de la tensió ocular com a conseqüència de la deficient evacuació de l'humor aquós per part dels nostres ulls. Aquesta lesió produeix un dany irreparable al nervi òptic, el que provoca una pèrdua progressiva de la visió que, fins i tot, pot portar a la ceguesa total.

Símptomes

Si vostè pateix glaucoma, és possible que al principi no detecti els símptomes. Si nota símptomes, és possible que la seva visió ja hagi estat afectada de manera important.

Alguns símptomes comuns són:

  • Canvi freqüent d'ulleres perquè cap resulta satisfactòria.
  • Dificultat per veure en llocs foscos (per exemple: el cinema).
  • Pèrdua de visió perifèrica.
  • Arc de Sant Martí en forma d'anell al voltant de les llums.
  • Dificultats per enfocar la visió sobre objectes molt pròxims.

Aquests símptomes no són sempre senyals de glaucoma, però si vostè en nota algun d'ells, és convenient que acudeixi a un oftalmòleg.

Tractament

L'objectiu del tractament és conservar la visió útil mitjançant la disminució de la pressió intraocular. Les lesions establertes són generalment irreversibles, per tant, el tractament s'encamina a parar la malaltia i evitar el progrés del deteriorament visual.

Normalment s'utilitzen col·liris que ajuden a que es produeixi menys líquid dins de l'ull o que es faciliti el seu drenatge. És el tractament inicial de la malaltia, però el descens de la pressió no sol ser superior a un 30%.

Quan la "ceguesa silenciosa" ha aparegut, la solució al nostre problema passa per la cirurgia. La trabeculectomia ha estat la intervenció estàndard en el tractament quirúrgic del glaucoma, encara que els nous avenços apunten cap a una nova cirurgia molt menys invasiva.

En el nostre centre practiquem l'anomenada escleroctomia profunda no perforant, intervenció amb la qual s'evita penetrar a l'interior de l'ull. D'aquesta manera disminueixen molt significativament les complicacions associades a la cirurgia del glaucoma, ja que aquestes es deuen principalment al descens brusc de la tensió que provocaven les tècniques perforants. El postoperatori és molt més còmode per al pacient i la seva recuperació és molt més ràpida.

Com prevenir el glaucoma

L'examen de prevenció del glaucoma és indolor i ràpid. Tota persona major de 35 anys, hauria, almenys un cop l'any, prendre la pressió intraocular, fer-se una paquimetria (mesura el gruix de la còrnia) o realitzar un Camp Visual.

Si la seva pressió ocular està molt a prop del nivell superior dels paràmetres establerts com a normals s'ha de posar sota control per descobrir possibles augments futurs.

Si la pressió està per sobre del normal, l'especialista observarà el nervi òptic per determinar si ha estat danyat i detectarà si hi ha pèrdua de camp visual per confirmar el diagnòstic.

Un gran mitjà d'ajuda per a nosaltres és la CAMPIMETRIA COMPUTERITZADA, ja que en cas de sospita de glaucoma, dóna signes inequívocs de confirmació o no. En cas de glaucoma confirmat, estableix una pauta fonamental de pronòstic i tractament.
L'aparició del Tomògraf de coherència òptica i el GDX, ens permeten prevenir l'aparició d'aquesta malaltia realitzant un diagnòstic precoç i un seguiment continu.

Preguntes freqüents

 

glaucoma-normal.jpg

Visió normal

glaucoma-principis.jpg

Principis de glaucoma

glaucoma-avancat.jpg

Glaucoma avançat

glaucoma-extrem.jpg

Glaucoma extrem

1. Pressió intraocular elevada: com més elevada sigui la pressió de l'ull, més fàcil és que es produeixi la lesió del nervi que anomenem glaucoma.

2. Antecedents familiars de glaucoma: tenir el pare, mare o germans amb glaucoma, augmenta el risc de patir la malaltia. És aconsellable una revisió ocular quan es tinguin familiars propers amb glaucoma.

3. Miopia: els ulls amb miopia tenen els nervis òptics més susceptibles a la lesió que els ulls no miops.

4. Traumatismes oculars antics.

5. Pressió normal: pot aparèixer un tipus de glaucoma tot i tenir la pressió normal anomenat glaucoma normotenses, per això és molt important fer-se una revisió anual amb fons d'ull i estudi del nervi òptic.

Pacients en edat avançada. El glaucoma és molt més freqüent a partir dels 50 anys d'edat, i especialment a partir dels 60 anys.

La informació present a la web no reemplaça si no complementa la relació metge-pacient. En cas de dubte consulti amb el metge de referència.
Fes clic aquí i reserva ara la teva visita