Oftalmologia pediàtrica

Què és l'oftalmologia pediàtrica?

És una subespecialitat dins de l'oftalmologia dedicada a tractar els problemes oculars dels nens.

Mai és massa aviat per explorar un nen, fins i tot un nadó pot ser explorat si cal. Posposar l'examen ocular fins que el nen és gran, és incorrecte i pot ser molt greu. Quan més abans es diagnostiqui un problema ocular, abans es pot tractar i per tant el pronòstic és millor.

Com es pot detectar que un nen no veu bé?

  • Si quan llegeix acosta o allunya el text excessivament
  • Té lleganyes frecuentementePor matí té els ulls enganxats
  • Té els ulls vermells
  • Li ploren els ulls
  • Es frega els ulls contínuament
  • Tanca els ulls per mirar
  • Tomba el cap a un costat en llegir
  • El molesta el sol o no s'adapta bé a la foscor
  • El rendiment escolar és baix
  • Es distreu fàcilment

En qualsevol d'aquests casos és recomanable la visita a un oftalmòleg pediàtric per prevenir defectes visuals.

És important explorar els nens prematurs i els nens que tenen familiars amb defectes refractius o amb problemes de visió.

Com més aviat es diagnostiqui un problema ocular, abans es podrà tractar.


Ull Gandul o Ambliopia

Què és el ull gandul o ambliopía?

És el dèficit visual en un o ambdós ulls, sense causa orgànica o anatòmica que ho justifiqui. Aquesta patologia s'inicia a la infantesa i podria resoldre en la seva totalitat si es realitza un diagnòstic i tractament precoç. Si es tracta abans dels 7- 8 anys, període de plasticitat cerebral la recuperació pot ser total, en cas contrari el "ull gandul" podria perdurar tota la vida.

Quan la visió d'un ull és bona, l'ull gandul pot passar desapercebuda per als pares o professors, per això la importància que tot nen vagi a control oftalmològic a partir dels 3 anys d'edat si no hi ha cap altre antecedent d'interès.

Causes

Estrabisme:
Quan un o ambdós ulls estan desalineats. La visió és pitjor en l'ull que aquesta desviat permanentment.

Anisometropia:
Diferència de graduació entre els dos ulls. Habitualment més de 1.5 diòptries.

Deprivació visual:
Tot allò que no permeti l'estímul morfològic en l'època de maduració del sistema visual com una cascada, Cicatriu corneal, ptosis palpebral (caiguda de la parpella)

Nistagmus:
Moviment incontrolat i involuntari dels ulls.

Tractament

Correcció òptica apropiada amb ulleres.

Tractar la causa orgànica que dificulti el desenvolupament visual, com ara les cataractes, la ptosis congènita, etc

Oclusió de l'ull sa, perquè l'ull gandul o ambliope treballi. La durada de l'oclusió dependrà de l'edat del nen i el grau d'ambliopia que existeixi.

És molt important l'acompanyament i estímul dels pares per complir el tractament.

Si. El seu fill pot heretar la seva miopia, hipermetropia o astigmatisme, més encara si tant el pare com la mare pateixen de problemes de refracció, és per això que recomanem la revisió anual a qualsevol edat.

Si, necessitarà correcció òptica tota la vida, però per a cada edat hi ha una solució, és a dir, en la infància haurà de portar ulleres però en l'adolescència i l'etapa adulta podrà portar lentilles fins que ja sigui prou gran com per decidir operar-se per corregir aquest defecte visual.

No. És corregeixen amb medis òptics, ulleres, lentilles o lents de contacte o en l'edat adulta amb cirurgia làser.

Generalment la revisió de l'agudesa visual s'aconsella al voltant dels 3-4 anys, ja que la capacitat de reconeixement i col·laboració del nen són necessàries per a una correcta valoració. Prèviament a aquesta edat són els pediatres els que realitzen la valoració ocular. Si el pediatre o els propis pares troben alguna anomalía que cridi l'atenció, el nen serà derivat a l'especialista oftalmòleg, que s'encarregarà dels exàmens visuals específics per a la detecció d'aquestes anomalies i implantar tractament precoç perquè no interfereixin en el desenvolupament normal de la visió, principalment en els primers anys del nen.

En els nounats són diversos els factors que ens han d'alertar, com un part prematur, patologies visuals dels pares, incidències durant l'embaràs, infeccions en la gestació, caiguda de parpelles, desviació d'algun dels ulls, llagrimeig continuat.

En l'edat escolar, una bona comunicació amb els mestres és vital per saber si s'apropa molt al paper, tanca els ulls al mirar, retira sovint la vista del paper, es frega molt els ulls, gira el cap en llegir, té els ulls vermells i inflats, té mussols continuats, mals de cap, nàusees o marejos, mala coordinació motora, tendència a girar el cap, baix rendiment escolar, problemes en la lector-escriptura i disminució o falta d'atenció.

Davant qualsevol d'aquestes situacions o altres anomalies hauria de consultar al seu especialista oftalmòleg en pediatria.

La informació present a la web no reemplaça si no complementa la relació metge-pacient. En cas de dubte consulti amb el metge de referència.
Fes clic aquí i reserva ara la teva visita